PONUDA-ŽENIDBA NA ČARDAKU

DRAMSKO – TAMBURAŠKA KOMEDIJA
po ugledu na predstavu ,,Ženidba i udadba” Bogoljuba Braše Krajnova,

a po delu J.S.Popović i dramatizaciji Petra Pecije Petrovića
Produkcija: Novosadski Novi Teatar
Adaptacija i režija: Dragan Ostojić
Kostimografija i scenografija: Irina Somborac
Muzika (izbor): Dragan Ostojić i Danilo Ninković
Kompozitor autorskin pesama: Goran Tairović*
Dizajn svetla: Nikola Marinkov
Koreograf: Slađana Belić
IGRAJU, PEVAJU, GLUME I SVIRAJU:
Provodadžija: Jugoslav Krajnov
Devojka: Nataša Ilin
Mladoženja: Ljubiša Milišić
Mama: Sanja Ristić-Krajnov / Sanja Mikitišin
Tata: Miljan Davidović
primaš: Danilo Ninković
basprimaš II: Nikola Popović
begešar: Nikola Maletić
kontraš: Gordon Stopar
čelista: Tibor Sabo
basprimaš I: Branimir Jovanović
Šminka: Miluška Đukičin
Dekorater / tehničar: Vlastimir Nedeljković
Organizacija: Dragana Stevanović, Ninoslava Džepčić
PR predstave: Milana Krstin
*autorske pesme: 1. Svadba na čardaku, 2. Niko ne mora da zna, 3. Begešarev srednji sin
Premijera: 2015.

 

O NASTANKU PREDSTAVE

Predstava “Ženidba na čardaku” po tekstu J. S. Popovića ,,Ženidba i udadba”, a po dramatizaciji Petra Petrovića nastala je po ugledu na predstavu ,,Ženidba i udadba” Bogoljuba Braše Krajnova iz 1978, u izvođenju Omladinskog pozorišta u Žablju koja je kao jedna od najboljih amaterskih predstava ondašnje SFRJ (pobedila na tadašnjem saveznom festivalu amaterskih pozorišta u Trebinju `78. Za glumačka ostvarenja su nagrađene Jugoslava Krajnov i Dubravka Štević, predstava je ocenjena kao najbolja) inspirisala nastanak kasnijih izvodjenja.

Savez amatera Vojvodine, te Kulturno prosvetna zajednica, nagradile su Omladinsko pozorište iz Žablja turnejom po Zapadnoj Evropi. Tako su mladi amateri iz Žablja u aprilu i maju 1979. igrali na scenama u Minhenu, Traunrojtu, Sošou, Parizu. 1997. na poziv 5 studenata završne godine glume iz klase profesora Branka Pleše (među kojima su i protagonisti “Ženidbe na Čardaku), Bogoljub Braša Krajnov je izrežirao repliku svoje čuvene predstave iz `78. Ova predstava izvođena je u produkciji pozorišne družine “Prometej” i tokom narednih nekoliko sezona odigrana je više od 50 puta, a bila je uvrštena i u redovni repertoar Narodnog Pozorišta u Zrenjaninu.

“Ženidba na čardaku”, dramsko-tamburaška komedija, kao jedinstvena pozorišna forma nastala je saradnjom Novosadskog Novog Teatra i tamburaškog orkestra Romansa, a iz želje Ljubiše Milišića i Danila Ninkovića da spoje tamburašku muziku i pozorište.

REČ REDITELJA

Sterija je napisao Ženidbu i Udadbu kao komediju naravi. On je to smatrao školom praktične mudrosti. Malo smo naučili. Nije lako sve priznati. Sterija je pisao u slavu istine. Petar Pecija Petrović je dopunio i preradio Ženidbu i Udadbu unoseći slojeve života i shvatanja u kojima prepoznajemo vitalnost, strast likova. Pecija je pisao u slavu života.
Naša Ženidba je na čardaku. Kao metafora vremena u kome živimo. Mi smo prepoznavali naše naravi danas. Preko muzike orkestra “Romansa” koja nas vodi kroz vojvođanski melos koji nosi istinu vremena i radost života. Preko maštovitih glumaca koji otkrivaju duh vremena.
Mi smo radili u slavu igre.
Život je takav kakav je. A istinu znamo, zar ne? (preuzeto iz programa predstave)

PREUZMITE PROGRAM PREDSTAVE  >> OVDE

FOTO

Podelite sa drugima...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone