VEST-PRVA PROBA “NIGDE NIKOG NEMAM”

NIGDE NIKOG NEMAM – Edvarda Bonda/Edward Bond
Prva proba 26-02-2016 / Novosadsko Pozorište-Újvidéki Színház

Sam kraj februara, doneo je Novom Sadu početak saradnje Saveza dramskih umetnika Vojvodine i Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház. Pažljivo odabrana ekipa glumaca srpskog i mađarskog porekla, predsednik SDUV Predrag Momčilović i upravnik Novosadskog pozorišta / Újvidéki Színház, Valentin Vencel/Venczel Valentin, okupili su se u petak (26. februara) na prvoj probi zajedničke predstave “NIGDE NIKOG NEMAM”, Edvarda Bonda, rediteljke Milice Grujičić. U glumačkoj podeli su: Jelena Galović, Ferenc Ágota, Aleksandar Milković, Mészáros Árpád, Dejan Karlečik i Sirmer Zoltán.
“Sve deluje ohrabrujuće. Nadam se kreativnom i zabavnom procesu” – prvi su utisci rediteljke Milice Grujičić. “Sam Bondov tekst je interesantan, jer predstavlja precizno skeniranje problema savremenog društva. Gubitak identiteta. Gubitak Čoveka. On kroz tri lika prikazuje ceo jedan svet, bode u dušu, nudi skučen prostor za te ljude i stavlja ih u okolnosti koje na vrlo uzbudljiv način prenose stanje čitavog Sistema budućeg vremena“ – objasnila je izbor teksta rediteljka.
U predstavi će, tri uloge igrati šest glumaca. Tri srpskog i tri mađarskog miljea. Spajanjem dve različite glumačke škole, dve kulture, dva jezika i  dva različita mentalita, predstava će doneti veliko bogatstvo pozorišnoj publici.
„Ja sam uvek sretan kada mogu bar malo da pomognem inicijativu mladih umetnika, otvorenost, multikulturalnost, suživot i sustvaralaštvo umetnika različitih kultura“ – rekao je upravnik Novosadskog pozrišta/Újvidéki Színház, Valentin Vencel/Venczel Valentin i dodao da je izabrani tekst dobar izbor, jer svi tražimo definiciju samog sebe i sopstvenog identiteta. “Jako je lepo podržati spontanu saradnju i zajedničko stvaralaštvo” – zaključuje Vencel.
“Ovo nije prva zajednička produkcija SDUV i Novosadskog pozorišta. Imali smo razne oblike saradnje. Uglavnom je Novosadsko pozorište ustupalo prostor I tehničku podršku, ali sada ta saradnja poprima veće razmere,njihovim direktnim učešćem i u samoj glumačkoj podeli” – zadovoljan je predsednik SDUV, Predrag Momčilović.
Kako je Momčilović rekao, SDUV je krajem prošle godine predao projekat za realizaciju predstave “Nigde nikog nemam” na konkursu Grada Novog Sada i očekuje se podrška koja bi obezbedila ostvarenje u punom angažmanu. Već na nivou Pokrajine, zbog ograničenja u broju projekata, moguće je da će učešće na konkursu izostati.
Predstava će, pored spoja sjajnih glumaca iz dva različita kulturna miljea, doneti i novinu u spoju klasičnog  teatra i multimedijalog okruženja – uvođenjem živog prenosa predstave putem interneta.

BY ALEKSANDRA BUBNJEVIĆ

OBJAVILI: RTV, NASLOVI.NET, REPORTER.RSPALO.RS, MOJ NOVI SAD.COMAKTUELNO.NET

O NIGDE NIKOG NEMAM – Edvarda Bonda/Edward Bond
Na samom početku 21. veka Edvard Bond je napisao ovo delo, dramu “Nigde nikog nemam”, priču o životu savremenog i budućeg Čoveka, a koje nas se danas tiče više nego tada kada je pisano. Tada, 2000. godine, ova priča je bila tek naslućivanje, a već 15 godina kasnije ona je upozorenje.
To je priča o razorenom čovečanstvu koje je sebe samo dovelo na ivicu propasti. I ono što je ostalo od tog čovečanstva i svega što smo poznavali jeste nasilni gubitak identiteta, oteta prošlost, konstantni nadzor, gubitak slobode. Takav svet je moguć svet, moguća budućnost. Pogledamo li šta sve od informacija dobijamo putem raznih medija o ovom vremenu u kojem živimo, lako možemo zaključiti kuda srlja Čovek, kuda civilizacijski gazimo. Edvard Bond je sigurno jedan od najznačajnijih pisaca današnjice i on vrlo precizno svojim veštim umom skenira problem savremenog društva. Gubitak identiteta. Gubitak Čoveka. Prikazuje kroz tri lika ceo jedan svet, bode u dušu, on nudi skučen prostor za te ljude i stavlja ih u okolnosti koje na vrlo uzbudljiv način prenose stanje čitavog Sistema budućeg vremena koje i nije tako daleko, faktografski gledano. Niz dramskih situacija je toliko vešto izveden da je svaka rečenica u drami uzbudljiva i napeta. U svakom smislu ovo delo sadrži sve elemente koje jedan vrhunski dramski tekst treba da ima, od samog sadržaja preko forme do briljantnih likova. Teme koje se posebno izdvajaju tiču se Ljubavi i Slobode. Izdvajaju se na jedan tajnovit način kroz mrežu drugih tema koje dominiraju…..

Podelite sa drugima...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone