PONUDA-MARKO NELOM BODY PERCUSSION

TELO KAO INSTRUMENT – BODY PERCUSSION

KONCENTRACIJA, KOORDINACIJA, MEMORIJA, SINHRONIZACIJA, GOVOR, INTELIGENCIJA

 

“Naučna istraživanja pokazuju da inteligencija nije samo jedna, već postoji više različitih (višestruke inteligencije – multuple inteligences), a takođe i da je inteligencija, kao i drugi ljudski potencijalni, nešto što se razvija kroz rad i obrazovanje.

Body percussion vežbe razvijaju osećaj za ritam i koordinaciju. Imaju za cilj da se koristi biomehanika tela, tj. način na koji je telo građeno. Stoga vežbe kombinuju i aktiviraju sve ravni i ose: horizontalnu (koja deli telo na gornji i donji deo), vertikalnu (deli telo na levu i desnu stranu), ravan koja telo deli na prednju i zadnju stranu. Takođe, u obzir se uzima i položaj, tj. pomeranje u prostoru, kao i okretanje oko svoje ose.

Različite vežbe se mogu primenjivati u svim uzrasnim grupama: deca, mladi, odrasli.

U radu s decom, ova tehnika može biti vrlo korisna iz više razloga. Partneri se stalno menjaju, što omogućava da se kroz ove vežbe dete oslobodi nesigurnosti i stidljivosti i nauči se saradnji s drugima, što razvija emocionalnu inteligenciju. Svako u grupi je podjednako važan, a greške su nešto što se nužno javlja u toku učenja, ali se na njih ne gleda kao da su loše, već su nužne i prevazilaze se. Na taj način se uči pozitivnom rešavanju problema na koje se nailazi i u drugim segmentima (školi, radnom mestu, itd.). U grupi se u prostoru obrazuju krugovi (spoljašnji i unutrašnji), polukrugovi, špaliri, pa se na taj način dobija, a i koristi, grupna dinamika – i prostorno i psihološki.

Sem ritmike, inkorporira se korišćenje glasa, kroz jednostavne melodije i reči. Neke od pesama su dečije razbrajalice (deci već poznate), druge su brzalice ili vežbice iz dikcije, neke su narodne pesme. Na ovaj način se vežba pravilno i jasno izgovaranje reči, kao i memorija.

Deo časa je i zapisivanje vežbi, što omogućava i uvod u muzičko opismenjavanje.

Cilj radionice, koji se tiče svih starosnih grupa, je da se kroz jednostavne vežbe i igre, koje u isto vreme kombinuju različite telesne i vokalne sposobnosti, koriste u isto vreme i različiti delovi mozga i na taj način razvija inteligencija.

Tako ovaj kurs može biti i pripremni kurs za one koji bi da se bave udaračkim instrumentima.” – tekst preuzet sa FB stranice instruktora  – Marko Nelom BODY PECUSSION

POSETITE FB STRANICU MARKA NELOMA  >> OVDE

FOTO

Podelite sa drugima...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone