IVA STANKOVIĆ

VIOLINA

BIOGRAFIJABIOGRAPHY

Iva Stanković rođena je u Novom Sadu 25.06.1985. Počela je da uči violinu sa pet godina kao učenik pripremnog razreda Muzičke škole „Isidor Bajić“ u klasi prof. Čabe Zima.
Svoje školovanje nastavlja u istoj klasi do juna 2004. godine. Osnovnu muzičku školu završava 2000. godine pri čemu joj je dodeljena diploma za postignut izuzetan uspeh tokom celokupnog školovanja. Kao dobitnik „Vukove diplome za postignut izuzetan uspeh tokom školovanja“ u Osnovnoj školi “Vasa Stajić“ upisuje se kao prva na rang listi u Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ školske 2000./2001. godine. Kao učenik srednje škole nastavlja uspehe koje je postizala i u osnovnoj muzičkoj školi, kao što su učešće na brojnim festivalima, smotrama, takmičenjima, koncertima, osvajanje visokih nagrada na takmičenjima, uz istovremeno postizanje odličnog uspeha iz svih stručnih i opšteobrazovnih predmeta. Srednju muzičku školu završava u junu 2004. godine kao Đak generacije i dobitnik „Vukove diplome“.
Nakon završene srednje škole, u julu 2004. godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Megumi Tešima, kao prva na rang listi celokupnog muzičkog departmana. U drugoj godini studija prelazi u klasu prof. Irine Jašvili u čijoj će klasi diplomirati 6. novembra 2008. godine sa opštom prosečnom ocenom 9.97 i prosečnom ocenom 10 iz glavnog predmeta.
U školskoj 2005./ 2006. je bila stipendista Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije, a od 2006. godine do kraja studija je bila stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka. Nosilac je četiri Univerzitetsk nagrade za izuzetan uspeh koju joj je Univerzitet u Novom Sadu dodeljivao na kraju svake završene godine studija.
2006. godine je izabrana u prvi saziv Studentskog parlamenta Akademije umetnosti u Novom Sadu.
U aprilu 2008. godine Akademija umetnosti joj je dodelila nagradu „Mali princ“ kao najboljem studentu muzičkog departmana.
Kao student master studija nastavlja svoje školovanje od oktobra 2009. godine u klasi prof. Irine Jašvili na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Završni master ispit priprema pod mentorstvom prof. Marka Josifoskog. U istoj klasi završava master studije sa opštom prosečnom ocenom 10, 24. oktobra 2011. godine izvodeći Koncert za violinu i orkestar Op.47 u de-molu Jana Sibeliusa.
U toku svog školovanja učestvovala je na brojnim takmičenjima i osvajala je brojne nagrade.
Od osvojenih nagrada izdvajaju se :

•    Druga nagrada na Jugoslovenskom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Jugoslavije 2000. godine
•    Prve nagrade na Republičkim takmičenjima učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Beograd 2000, 2002, 2004. godine
•    Laureat Četvrte međuokružne smotre učenika violine u Sremskoj Mitrovici 2002. godine.
•    Specijalna nagrada na Drugom festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici 2004. godine
•    Specijalna nagrada na takmičenju „Davorin Jenko“ kao član klavirskog trija
•    Jedini je dobitnik dve povelje „Novosadski anđeli“ koju je dobila za izuzetne uspehe u oblasti likovne i muzičke umetnosti 1998. godine.

Usavršavala se na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu kod sledećih profesora : Manana Dugladze (Gruzija) , Stefan Kamilarov (Beč) , Megumi Tešima (Beč, Novi Sad) , Stefan Milenković (Njujork) , Dejan Bogdanović (Italija) , Irina Jašvili (Novi Sad)
Od 2008. godine sarađuje sa pijanistkinjom Slobodankom Stević sa kojom je u junu te godine ostvarila veoma zapažen nastup, izvodeći resital u novosadskoj Gradskoj kući. Tokom studija nastupa kao član gudačkog kvarteta „Feliks“ u mnogim gradovima u Srbiji izvodeći zapažene koncerte.
Od septembra 2008. godine zaposlena je na mestu profesora violine u osnovnoj i srednjoj Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu na određeno vreme. Od septembra 2009. godine zaposlena je na neodređeno vreme i radi sa učenicima osnovne muzičke škole „Isidor Bajić“ u izdvojenom odeljenju u Futogu, a sa učenicima srednje muzičke škole u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.
Na takmičenjima i festivalima muzičkih škola učenici iz njene klase ostvaruju uspešne nastupe i osvajaju visoke nagrade, a pojedini po završetku školovanja u njenoj klasi upisuju studije u inostranstvu.
U sezonama 2009-2010. i 2010-2011. nastupa kao član orkestra Opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i tom prilikom učestvuje u premijeri opere „Pikova dama“ P. I. Čajkovskog kojom je dirigovao Aleksandar Anisimov. Od 2011. godine, pa do danas, povremeno nastupa kao član operskog orkestra, i ostvaruje uspešne nastupe od kojih se izdvaja izvođenje dela Riharda Štrausa na Gala koncertu povodom 150 godina od rođenja tog kompozitora.
Povremeno je nastupala kao član Novosadskog kamernog orkestra, kamernog orkestra „Franjo Krežma“ iz Osijeka, Kamernog orkestra iz Zrenjanina, kamernog orkestra „Orfelin“. Od 2009. godine je stalni član Vojvođanskog simfonijskog orkestra kojim diriguju brojni umetnici iz zemlje i inostranstva. Stalni je član festivalskog orkestra „KotorArt“ (od 2005. godine do danas) i orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu „ Kamerata Akademika“ (od 2007. godine). Ovi orkestri su ostvarivali zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu. Kao član orkestara je nastupala u najznačajnijim salama u Srbiji (Sava Centar, sala Kolarčeve zadužbine, Gradska kuća u Novom Sadu, Subotici, novosadska Sinagoga…)
Tokom 2011. godine nastupa u dva kamerna ansambla oformljena na katedri za kamernu muziku i katedri za udaraljke Akademije umetnosti i sa ovim ansamblima premijerno izvodi dela u Srbiji.
Nastupala je na brojnim kulturnim manifestacijama u Novom Sadu, Beogradu, Beču, Kjođi, Trentu (Italija), Šiklošu (Mađarska), Kotoru, Bijeljini, Zrenjaninu, Kikindi, Kraljevu, Šapcu, Vrnjačkoj Banji, Subotici, Bečeju, Novom Kneževcu, Negotinu.
Održala je više solističkih koncerata u Novom Sadu, Subotici, Kuli, Senti, Bečeju.
11. novembra 2012. godine položila je stručni ispit za licencu.
Od 2013. godine pa do danas, povremeno nastupa kao član sastava „J` haz klezmori“. 27. juna 2013. godine ovaj sastav održava koncert u čuvenom dvorcu u italijanskom gradu Trento (Castello del Buon Consiglio) izvodeći jevrejsku muziku iz istočne Evrope koja je u vezi sa jidiš tradicijom sa uticajima narodne, džez i šlager muzike.
U decembru 2014. godine, kao član gudačkog i simfonijskog orkestra, učestvuje na koncertu povodom 90. rođendana maestra Mladena Jagušta. U ovaj orkestar je pozvana kao jedan od najboljih bivših studenata gudačke katedre Akademije umetnosti u Novom Sadu. Koncert je ušao u konkurenciju za nagradu za najbolji koncert sezone 2014.

Iva Stanković was born in Novi Sad. She started playing the violin at the age of five. She completed the Secondary Music School  ”IsidorBajic” in the class of  Professor Csaba Zima. In November  2008.  she  graduated at the Academy of Arts in the class of ProfessorIrine Jashvili, and she was awarded with “Little Prince” award as the best student of Music Department of the Academy of Arts in Novi Sad. Master studies finished in year 2011. in the class of  Professor Marko Josifoski at the Academy of Arts in Novi Sad.

During the studies she won several prizes at national competitions, including a few first national prizes as a soloist and a member of different chamber ensembles (string quartet and piano trio) and string and symphony orchestras. She attended master classes held by Professors : Stefan Kamilarov, Stefan Milenković, Dejan Bogdanović, Megumi Teshima. She is a member of several chamber and symphony orchestras, among them are: Camerata Academica, Chamber Orchestra of Novi Sad, Vojvodina Symphony Orchestra, Nomus Festival Orchestra.

Since 2005. she is a member of KotorArt Festival Orchestra. She is also an occasional member of  the Serbian National Theatre Opera Orchestra. She is employed as a violin professor in Music School “Isidor Bajić“ in Novi Sad since 2008.

POGLEDAJTE SVE ČLANKE CODEC STUDIJA SA IVOM STANKOVIĆ  >> OVDE

Podelite sa drugima...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone