Alisa u zemlji čuda

LUIS KEROL
ALISA U ZEMLJI ČUDA
predstava za decu
Koprodukcija Pozorišta mladih i Kreativne radionice „BUNKER“

ADAPTACIJA i DIZAJN VREMENA: Ivan Pravdić; SCENOGRAFIJA i KOSTIMI: Olga Glišin; MUZIKA i ZVUK: Ana Vrbaški i Marko Dinjaški; VIDEO: Slavko Pavlović; FOTOGRAFIJA: Branislav Lučić; REŽIRAJU i IGRAJU: Alisa Dinjaški, Vid Dinjaški, Ana Vrbaški, Marko Dinjaški i Ivan Pravdić.

O PREDSTAVI:

ALISA U ZEMLJI ČUDA je predstava i dečija i za decu, projekat grupe autora, dve porodice, četvoro roditelja i četvoro dece, muzičko scenska adaptacija jednog od najčuvenijih romana za decu.
Zemlju čuda čine životinje i Alisini susreti sa različitim odnosima, igrama i pesmama u prirodi u kojoj mašta i doživljava svoje putovanje i odrastanje. Alisina potraga za čarobnim vrtom detinjstva jeste potraga da se kroz proces odrastanja i saznavanja sačuva sloboda igre i mašte i podstakne samopouzdanje. Vrata koja vode u Zemlju čuda su uvek tu, u blizini, i treba ih otvoriti i deci i odraslima; svet detinjstva nas usmerava na vezu sa prirodom, koja je svakom detetu prirođena u njegovom maštovitom, magičnom svetu. Alisino odrastanje je identitet u promeni. Ona odrasta i simbolično (hvatajući se ukoštac sa situacijama koje joj nameće svet Zemlje čuda) i bukvalno (stalan rast i smanjivanje, poigravanje smislom reči i logičkim zavrzlamama, bukvalnim i prenesenim smislom). Stalno postavljanje pitanja identiteta (i glavnog lika, koji se preispituje tokom cele predstave, i publike, u prenesenom smislu identifikujući se s glavnim likom, koji je dete sličnih godina, interesovanja, briga…) jeste povod za pozorišnu igru prepunu maskiranja, pretvaranja likova jednih u druge, interakciju s publikom.

NE SAMO DA SE GLEDA, NEGO DA TI SE DESI POZORIŠTE

Tip predstave – dečija predstava
Trajanje – 40 minuta
Uzrast – od 5 do 101 godina

Kreativna radionica Bunker i Pozorište Mladih su predstavu “Alisa u zemlji čuda” postavili 2011. na redovni repertoar pomenutog pozorišta. Predstava je doživela uspeh među novosadskom publikom u matičnoj kući, ali i na gostovanjima u Novosadskom Novom Teatru, te manifestacijama: “Noć pozorišta” i “Zmajeve dečje igre”.
Predstava je iznedrila i Radionicu za decu i roditelje “Igre iz zemlje čuda” sa kojom su autori/izvođači aktivno učestvovali na proslavi svetskog dana pozorišta u okviru “Zmajevih Dečjih Igara” i na 17. festivalu Ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci.
Projekat je okončan kreiranjem Radio-drame “Alisa u zemlji čuda” u saradnji sa medijskom kućom – Radio Novi Sad.

Podelite sa drugima...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone