ZVUCI INDIJE

Trodnevna radionica sa Natašom Ahmad (Natasha Ahmad)

“Muzika… znači komunikacija sa božanskim duhom, a ne samo zadovoljavanje mase” – Ustad Amir Khan

PRVI PUT U SRBIJI – 4/5/6 oktobar 2013.

 

O NATAŠI AHMAD
Nataša Ahmad je učenik indijske klasične muzike još od 1997. sa trenutnim sedištem u Londonu. Učitelji su joj Pts. Rajan & Sajan Mishra. Živela je i u familiji Ustad Vilyat Khana gde je naučila dhrupad stil, najstariji stil hindijske klasične muzike koji je preživeo do danas u svom izvornom obliku.
Ovu vrste radionice je održala u Austriji, Francuskoj, Australiji, Turskoj, Irskoj i Engleskoj.

ŠTA JE RAAGA SISTEM?
Značaj zvuka datira još od indijske vedske tradicije, gde indijska klasična muzika ima svoje korene. Iako se sistem s vremenom tehnički razvijao, njegova molitvena priroda i verska filozofska inerpretacija su ostale iste. Note u indijskom sistemu su teoretisane u indijskoj filozofiji do tačke koja se odnosi na prirodne zakone kao veza sa planetama, setovi pisama sanskritskim alfabetom i Hindi panteonom. Kombinacijom različitih zvukova kreiramo određena raspoloženja (rasa) i ovo se zove raaga, čiji je koren ranj što znači obojen. Druge dve komponente koje daju specifične karakteristike raagas-a su taala tj. ritam i bhaava tj. osecaj.
Ragas je muzički režim koji se pojavljuje u mnogim oblicima, kao što su otelotvorenje određenog božanstva ili određene sezone i takođe je korišten da bi se prizvali određeni elementi. Različiti propisi i razmaci između nota stvaraju različita rasopoloženja i daju ragasu različite karakteristike. Zadatak umetnika je da oživi različite izraze koji dolaze od teorije rasa, što znači suština. To je osnova svih nivoa indijske muzike uključujući pojanje i kirtan.

RADIONICA
Ova praktična radionica je uvod u raaga sistem. Istraživanje osnovnih elemenata severno indijske klasične muzike, upotrebom glasa kao glavnog instrumenta.
SPECIJALNO IZVEDENI ZVUCI KOJI PRIJAJU NERVNOM SISTEMU! NAČIN NA KOJI IZVODI KLASIČNU MUZIKU INDIJE SU TAKVI DA PRIJAJU SVAKOM NERVNOM SISTEMU I LJUDIMA KOJI SE BAVE JOGOM I MEDITACIJOM, ALI I OSTALIMA…TONOVI SU USKLAĐENI…

Foto: Dan Lindberg

 

Podelite sa drugima...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone