PONUDA-Svitac tikva

Pozovite nas i organizovaćemo predivan poklon za Vašu porodicu, prijatelje, poslovne partnere. Ili možda želite da Vam SVITAC TIKVE ulepšaju ambijent – kontaktirajte nas i osmislićemo zajedno kako!

“…kombinovanje svetlosti sa umetnički obrađenom površinom i transformacija tikve u lampu kao ponovno oživljenog upotrebnog predmeta sa autentičnim umetničkim izrazom…”
Od 2009. godine, Ivana Ćelić zajedno sa svojim suprugom Aleksandrom Ćelićem, dizajnira i izrađuje unikatne lampe od tikava koristeći različite tehnike – perforaciju, dubljenje, oslikavanje, ubacivanje staklenih delova i dr. Ovaj bračni par skrenuo je pažnju javnosti i medija na jednu novu i kreativnu ideju i originalne tehnike ukrašavanja osušenog ploda tikve, i pred njihovim lampama, koje mnogi nazivaju „magičnim“ i „pravim umetničkim čudom“, skoro niko ne ostaje ravnodušan. Ornamentika, čipkasti rad kojim su tikve izbušene, veoma je raznolika i tikvi daje prefinjen i istovremeno uzvišen izgled, pa se za njihove lampe kaže da su „Tifanija of (of) Vojvodina“ (Jelena Kozić, pisac dramskih tekstova i profesor ruskog jezika). Ipak, njihove lampe krase i mnoge domove izvan naših granica (Nemačka, Slovenija, Hrvatska, Engleska, Rusija, Norveška, Japan, Uzbekistan, Jamajka i dr.).
Ono što njihov rad izdvaja iz okvira tradicionalnih tehnika ukrašavanja suve tikve jeste kombinovanje svetlosti sa umetnički obrađenom površinom i transformacija tikve u lampu kao ponovno oživljenog upotrebnog predmeta sa autentičnim umetničkim izrazom. Takođe, publiku iznenađuje raznovrsnost motiva (apstraktne, animalne i floralne tematike), kao i odluka da u svojevrsnom umetničkom poduhvatu Ivana i Aleksandar učestvuju kao par, delujući potpuno sinhronizovano, sa izrazom punog međusobnog poverenja.
Svoje lampe nazivaju SVITAC TIKVAMA – posmatrajući ih kao novonastalu vrstu, u umetničkom i prenesenom smislu, kao svetlosna bića nastala ukrštanjem ogoljene prirode, umetnikove mašte i neponovljivog svetlosnog rukopisa koji pozajmljuju od beskrajne kreacije.

IZLAGALI SU:
Od novembra 2010. godine javno izlažu svoje lampe i dosada su učestvovali na mnogobrojnim prodajnim sajmovima unikata i rukotvorina u Novom Sadu i Beogradu – Mali sajam lepih stvari u klubu Trema Srpskog narodnog pozorišta, Prodajna izložba rukotvorina u Rutu 66 (Route 66), Sjaj u lavi u Lava baru u Beogradu, Ženski bazar u omladinskom centru CK13 itd. Zatim, učestvovali su na manifestacijama koje promovišu etno i eko stvaralaštvo, kao i multikulturalnost – ETNOS u Bečeju (Festival etno stvaralaštva povodom obeležavanja dana grada Bečeja, 30-31. jula 2011), Etno bazar u Novom Bečeju (povodom manifestacije Velikogospojinski dani, 27-28. avgusta 2011), Vojvodina fest u Novom Sadu (3. avgusta 2011), Zov ravnice, 15-17. jun 2013.
Svoje radove su prikazali i na izložbi starih zanata (Zanatski dom, Novi Sad, 24. decembar 2010), na donatorskoj izložbi za decu sa Kosova u Narodnoj Skupštini grada Beograda (13. jul 2011), povodom Noći muzeja u Novom Sadu (19. maj 2012). Imali su tri samostalne izložbe (Radio kafe, Novi Sad, 28-30. maja 2011; Galerija Tera, Kikinda, 6-14. oktobra 2011; kafe-galerija Kosmosapiens, Novi Sad, od 22. oktobra do 12. novembra 2011); i jednu kolektivnu (Godišnja izložba slika Udruženja likovnih stvaralaca Novog Sada, Klub književnika Vojvodine, 2-15. decembra 2011).

MEDIJSKO PREDSTAVLJANJE
O njihovim lampama i njihovom radu dosad je snimljeno nekoliko televizijskih priloga (na Kanalu 9 u okviru emisije Biber, na Radio-televiziji Vojvodine u okviru Jutarnjeg programa i priloga koji su pratili tekuća dešavanja i manifestacije u Vojvodini). Takođe, objavljeno je i nekoliko novinskih članaka (Vojvođanski magazin br. 39 jul 2011, Blic 15. jul 2011, Dnevnik 10. avgust 2011). Lampe su predstavljene i na stranicama internet prezentacije About architecture, interior and exterior design. Pohvalne recenzije o ovim lampama napisali su poznati vajar Laslo Silađi i kukurbitolog dr Janoš Berenji.

ČLANSTVO
Članovi su Udruženja likovnih stvaralaca Novog Sada, Udruženja Gord art entuzijasts (Gourd Art Enthusiasts, USA) i Udruženja Art Boulevard (Beograd).

Podelite sa drugima...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone