MARKO DINJAŠKI

…INSTRUKTOR BODY PERCUSSION/MUZIČAR…

 

Marko Dinjaški, rođen 9. 12. 1973. godine u Novom Sadu.

Završio osnovnu i nižu muzičku školu u Novom Sadu (smer violina), a srednju vojnu muzičku školu u Sarajevu (smer muzički izvođač, udaraljke i violina). Od 1998. godine živi i radi na Stražilovu, kraj nacionalnog parka „Fruška gora“.

Od 2010. godine se bavi eng. body percussion (u daljem tekstu BP), tehnikom, a od 2012. godine intenzivno radi radionice BP tehnike sa decom sa poremećajima u ponašanju (Centar za socijalni rad Novi Sad) i sa dečijom BP grupom Detlići. Voditelj radionice „Telo kao instrument“ u inostranstvu (Italija, festival Transparenze, Modena i Mađarska, evropski projekat Eksept, primenjene teatarske prakse na rad sa socijalno ugroženim grupama), i sa grupama odraslih u Novom Sadu, Subotici i Beogradu od 2016. godine.

U Kulturnom centru Novog Sada od novembra 2011. godine, jedan je od autora i izvođača Poetskog teatra, čiji repertoar čine predstave Samson i Delila (Laza Kostić), Nadgrobije uživo (J. St. Popović), Veseli pakao poezije (vojvođanska avangarda), Ja biti, ja ne znati, mađarski (Katalin Ladik, Ištvan Domonkoš, Oto Tolnai).

Od 2012. godine jedan od voditelja radionica pri Centru za socijalni rad, sa štićenicima centra, koje su rezultirale u novogodišnjoj predstavi ,Deda Mraz na planeti Malog princa predstavi Mali princ i Iz Ja grada u Ti grad izvođenoj na dečijim pozorišnim festivalima.

Učestvovao u svim aktivnostima Alis in Vonderbend kao performer, organizator, koordinator. Multiinstrumentalista, koji pored matičnih instrumenata (udaraljke) svira i egzotične etno instrumente (tabla, tarabuk, didžeridu). Komponuje, snima i producira u Madrlend studiju. Jedan od autora radio–drame Alisa u Zemlji čuda. Učesnik radionice za decu i roditelje Igre iz Zemlje čuda.

Svirao u novosadskim grupama Big Dil i Dobar Fazon, mađarskoj grupi Sajentists, s kojima je snimio album i nastupao na Siget festivalu. Učestvovao u projektu Silencio Borisa Kovača.

Bio član Kamerno pozorište muzike Ogledalo, učestvovao u izvedbi predstave BAAL na domaćim i internacionalnim festivalima, i u brojnim radionicama i performansima. Pored muzike, bavi se primenjenom umetnošću (duborezom, oslikavanjem odeće, izradom umetničkog nakita, obradom gline).

 


 

Podelite sa drugima...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone